top of page
Search

Care este rig-ul de bass al lui Sting?

Updated: Jun 6, 2023


Toată lumea a auzit de Sting, celebrul muzician cu nume ciudat. A dăruit lumii piese memorabile precum, Englishman in New York, Message în a Bottle, Roxanne sau Fragile precum şi Every breath you take considerată piesa ce-a mai fredonata din lume.

Puţină lume ştie însă care este numele lui adevărat. Provenind dintr-o familie modestă, cu tatăl lăptar și mama pianistă, Sting a văzut lumina soarelui în 1952 în Newcastle England. Prima chitară a primit-o chiar de la mama lui când avea vârsta de 8 ani.

Primele lui joburi au fost diverse şi nimic nu anunţa o carieră de muzician. A lucrat ca şofer de autobuz, muncitor pe şantier, ofiţer de taxe şi impozite şi în cele din urmă profesor de engleză.


Prima lui trupa s-a numit Last Exit cu care a înregistrat o melodie în 1974.

În 1977 trupa s-a spart, iar Sting împreună cu pianistul Gerry Richardson s-au mutat în Londra. După putin timp Richardson s-a întors însă în Newcastle, dar cei doi au păstrat legătura. 20 de ani mai târziu cei doi muzicieni se întâlnesc din nou pe scenă cântând împreună celebrul hit Let Your Soul Be Your Pilot

În 1977 ia naştere trupa The Police, într-o formulă de 4 muzicieni însă chitaristul Henri Padovani consideră proiectul neviabil și părăseşte formaţia. în 1978 The Police apare prima dată la TV cu piesa Message în a Bottle într-o formulă care va scrie istorie. Sting - Bass, voce, Andy Summers chitara şi Stewart Coppeland tobe. .


În 1978 The Police scoate Outlands l`amour, un album produs cu 1500 de lire, bani împrumutaţi de la niste prieteni mai darnici. Roxane şi Can’t Stand Losing You sunt piesele care prind cel mai bine la public şi deschid calea trupei spre succes.

Între 1978 şi 1983, The Police a scos numai puţin de 5 albume de top, şi a câştigat 4 premii Grammy şi două Brit Awards.

După apariţia albumului Syncronicity, trupa a decis să meargă pe drumuri separate, iar despărțirea lor a devenit rampa de lansare pentru cariera solo a lui Sting. Dream of the Blue Turtles, primul lui album solo a apărut în 1985 şi a fost premiat de trei ori cu discul de platină.


În 1985, Sting – apare pe scenă Live Aid doar cu o chitară Fender Strat și cu puțin ajutor de la Phil Collins canta hiturile Roxanne și Message în a Bottle în fața a 72.000 de oameni pe stadionul Wembley.

Numele lui adevarat este Gordon Summer. nume pe care l-a menționat in titlul albumului Ten Summoners Tales. Porecla Sting i-a fost dată in tinerețe de colegii de trupa pentru că se îmbrăca la concerte cu un tricou galben cu dungi negre (sau negru cu dungi galbene) și semăna cu o viespe.



Ce îl face pe Sting un basist atât de bun?


Liniile sale de bass par simple, urmărind adesea doar notele fundamentale ale acordurilor, dar Basul creat de Sting este ingredientul perfect pentru melodiile lui.

Sting este muzicianul care ştie să tacă. Pe vremea când evolua cu Police, muzicianul cânta adesea încet pentru a permite chitarei lui Andy Summes să se audă mai bine. Prefera de multe ori notele de bază pentru a crea spaţiu, adăugând ulterior o formulă arpegiata mai complicată.

Liniile de bass ale lui Sting reuşesc să confere spaţiu de exprimare pentru fiecare instrument. Este foarte greu să compui simplu pentru că tentațiile sunt mari si vrei sa exprimi cât mai multl, dar Sting a ştiut întotdeauna cum să creeze acest echilibru muzical. De aceea piesele lui sunt într-o perfectă armonie, nimic nu este prea mult, dar nici prea puţin.


Care este rigul lui Sting?


Sting folosește în principal basuri Fender și anume:


- Fender ’57 Precision, fără pickguard și Fender ’55 Precision Bass.

Fenderul din '57 este cunoscut a fi basul lui preferat. Ambele basuri au pickup-uri Basslines Single Coil Stack și au corzi DR Hi Beam grosime 040 -100.


Ampuri si cabinete


Principalul amp al lui Sting este un Ampeg SVT4 Pro legat la un cabinet Ampeg 8x10. Ocazional mai folsește si un amp Carver 2.0 de 1200 w modificat de Clair Brothers Audio legat la un cabinet Clair Brothers ML-18 1x18 si Clair Brothers 12 AM-7 cab cu difuri Electro-Voice de 12" si tweeter JBL 2550


Alte scule din rigul lui Sting


- Shure U1-UA wireless UHF transmitters

- switching/muting system

- Alembic F1-X preamp

- Court Acoustics GE60 i-octave equalizer

- Urei 7110 compressor/limiter

- Electro-Voice XEQ-3 crossover

- Furman power conditioners

- Moog Taurus 2


37 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page